ERDŐFÜRDŐ

Egyre többet hallani a természetben eltöltött idő pozitív élettani hatásairól.  De ami ennél is meggyőzöbb, hogy valószínűleg Te magad is tapasztaltad, mennyire feltölt egy kirándulás vagy rövidebb séta a fák között. Ez idő alatt könnyű elfeledni az aktuális problémákat, lelassulni, kizökkenni a napi rohanásból, más szemszögből átélni a valóságot.

Japánban erre a jelenségre már a 80-as években felfigyeltek és Dr. Csing Li (A Sinrin-Joku, Az erdőfürdőzés tudománya és művészete című könyv szerzője) vezetésével kutatásokba kezdtek, illetve a a nemzeti egészségprogramba beillesztette az erdőfürdőzést.

A Sinrin Joku, szó szerint erdőfürdőzést jelent. Ez több, mint egy szokásos séta, túrázás vagy kocogás. A gyakorlatban annyit jelenti, hogy összes érzékszervünket aktiválva, próbáljuk magunkba engedni az erdőt. Megszagoljuk a virágokat, a bomlásnak indult avart, a fekete erdei föld illatát. Megízleljük a friss levegőt, az apró szemű erdei málnát. Megfigyeljük a fák évszakonként változó színeit, kérgükön megbúvó változatos zuzmók megannyi árnyalatát. Hallgatjuk a madarak dalát, a száraz levelek között a szellő susogását, fakopáncs kopogását egy holtfán. Börünkön érezzük a nedves és hűvös ködöt, mely mint egy varázs paplan minden beborít.

Amint érzékszerveinket megnyitjuk, újra kapcsolatba kerülhetünk a természettel. Ilyenkor lélegzetünk lelassul, elménk kitisztul, testünk regenerálódik.

FOGLALKOZÁSAIMON

ezt az élményt segítem elő az erdei iskola, öko terápia, természet pedagógia, környezeti nevelés módszereit segítségül hívva. A kapcsolódás, lelassulás,  saját élmény átélése után pedig közös alkotásra invitálom a résztvevőket. Az alkotás öröme szintén pozitív energiával tölt el, segít visszanyerni önbizalmunkat, kreativitásunkat felfedezni, aktiválni. A természet kincseiből, színes levelekből, termésekből, kövekből, ágakból vagy akár sárból csodákat alkothatunk. És itt most nem a végeredmény számít, hanem a folyamat. Persze sosincs olyan résztvevő, aki nem élné meg  agyermeki örömöt és büszkeséget a folyamat végén.